За всички е ясно, че политиците често си служат с манипулации

...
За всички е ясно, че политиците често си служат с манипулации
Коментари Харесай

Шок, потрес и високо кръвно помагат на политиците в съда

За всички е ясно, че политиците често си служат с операции и дори откровени неистини, с цел да се харесат на електората или да дискредитират съперниците си. Обикновено обидите и клеветите остават безнаказани, само че от време на време се стига и до съд. Последният образец е завихрилият се спор сред някогашните министър председатели Бойко Борисов и Кирил Петков, който би трябвало да се реши в съда.

Причината е брифинг на ГЕРБ, на който те упрекнаха кабинета „ Петков ”, че е доставял природен газ за страната посредством дъщерна компания на „ Газпром ”, с цел да облагодетелства свързани с „ Продължаваме промяната ” компании. Пред публицистите ексдепутатът от ГЕРБ и някогашен енергиен министър Делян Добрев начерта цяла скица на особено приготвена дъска. Самият Добрев обаче призна по време на брифинга, че

 

партията му няма доказателства за обвиняванията си,

 

а просто счита, че няма друго разумно пояснение за това, че кабинетът „ Петков ” е купувал газ на по-висока цена.

Реакцията на Кирил Петков не закъсня и още в същия ден разгласи, че завежда дело за клюка против Бойко Борисов. " Заведох дело за половин милион лв.. Този човек към този момент е осъждан за клюка, потвърден измамник. Омръзна ми да го чувам, всичките му неистини за медиатори, за комисионни, за всевъзможни клюки, които той непрестанно приказва на всички места, тъй че време е да спрем тези остарели лъжци с техните мутренски похвати ", сподели Петков.

Смут провокира фактът, че искът на водача на Политическа партия против Борисов беше импортиран в Софийския областен съд, а не в Софийския градски, каквато е правосъдната процедура, когато стане дума за гражданските каузи с искове за над 25 000 лева " Според мен няма да има дело, тъй като са го внесли в неверния съд и не са си внесли правосъдната такса ", побърза да разяснява Делян Добрев. 

Самият Петков изясни, че делото ще бъде в Софийския областен съд, тъй като желае против Борисов да бъде формирано наказателно дело от частен темперамент - в него не взе участие прокурор, а тъжителят е обвинител. По информация на " Сега "  жалбата на Петков против водача на ГЕРБ е от към 60 страници. " Заведена е просба за закононарушение от частен темперамент и цивилен иск по наказателното дело. За този вид каузи държавната такса е 12 лева при започване на делото и 4% върху почетения иск, които се дефинират от съда при привършване на делото ", съобщи юрист Димитър Гочев.

Трудно е да се предвижда какъв ще бъде изходът от делото за клюка против Борисов, поради правосъдната процедура. Той към този момент беше в правосъден спор с водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Двамата се съдеха цели две години поради

 

изречени обиди по време на предизборната акция

 

през 2017 г. Първо Борисов заведе иск за 26 000 лв. против Нинова, тъй като на протест в Хасково казала по негов адрес „ Крадецът вика: Дръжте крадеца “. Лидерката на соцпартията пък се почувствала наранена от обществени изяви на Борисов, в които той я нарекъл „ госпожа Лъжа “, „ безжалостен деятел на Съюз на демократичните сили “ и „ предстоящ деспот “. Исковете й бяха за общо 30 100 лева

Борисов съобщи пред съда, че " политическото и професионалното му верую е да служи почтено, отговорно и професионално на българските жители ". Думите на Нинова го засегнали надълбоко, провокирали нравствени премеждия, тъй като уязвили достойнството и достолепието му, както и престижа, граден дълги години пред българската общност и европейските му сътрудници. " Ответницата посегна на най-съкровените ми усеща на българин и християнин, засегна престижа на българската страна и това съставлява натоварен опит да се унищожи репутацията ми на някогашен министър-председател, на български жител и партиен водач ", оплака се Борисов.

Нинова, от своя страна, твърди в своя иск, че Борисов я дискредитирал като политически водач и отблъснал много нейни симпатизанти, разколебал доверието в нея като партиен началник и подронил престижа й в обществото, причинявайки й съществени морални премеждия.

Още на първа инстанция Софийски градски съд отхвърли исковете и на двамата, като заключи, че

 

изявленията им съставляват отзиви и оценки, а не обстоятелства,

 

и по тази причина не подлежат на инспекция. И двете страни останаха недоволни от решението и по този начин делото стигна до втората инстанция, която също отхвърли исковете. САС категорично показва, че въпросните изказвания са направени в предизборна акция. „ И двете изявления пробват да внушат, че противниковата партия не може или няма да извърши предизборните си обещания, с цел да се манипулира по този метод какъв би бил верният избор и не съдържат изказване, че Борисов, надлежно – Нинова, са споделили лъжа или са затаили истина по какъвто и да е било мотив “, се споделя в решението на съда.

В кариерата си на политик

 

водачът на ГЕРБ е осъждал, само че най-много е бил осъждан за клюки

 

Последният подобен случай е от август, когато Елена Фичерова - бивш   шеф на кабинета на доскорошния вътрешен министър Бойко Рашков, съумя да завоюва на първа инстанция 5000 лева с иск против Борисов, в който твърди, че честта и достолепието ѝ били наранени, след като той декларирал, че е изпратена в Министерство на вътрешните работи по поръчка.

Преди това пък журналистът и евродепутат от Българска социалистическа партия Елена Йончева дефинитивно осъди Бойко Борисов за морални вреди. Причината е негово изявление, в което упреква Йончева, че е получила няколко милиона от българската страна за едно изявление. Вследствие на изявлението му Йончева е почувствала, че са накърнени нейните нравствен интегритет, чест, достолепие, положително име и професионален престиж. Защитата на Борисов пък твърди, че той е приказвал по време на предизборна акция и не е нарушил правилата за агитация. В последна сметка на Йончева бяха присъдени 5000 лева неимуществени вреди. 

Борисов беше наказан на първа инстанция за 10 000 лева и от Мая Манолова. Тя се е почувствала афектирана от изявление на лидера на ГЕРБ, в което я упреква, че " се среща с ромите да прави такава уйдурма ". В желае си някогашният омбудсман декларира, че е опозорена като жител, политик, почитан юрист и кандидат-кмет на София. Борисов обаче върна " жеста " на Манолова, като също я осъди за засегнатост. Той споделя пред съда, че е претърпял " психически душевни и прочувствени болки и премеждия " поради изявления на бившия омбудсман, които го представяли в отрицателна светлина. Свидетелката С.Д. (най-вероятно пиарката му Севделина Арнаудова-Димитрова) казва още, че поради Манолова Борисов не можел да спи, вдигал кръвно и ставал раздразним. В последна сметка на водача на ГЕРБ бяха присъдени 10 000 лева неимуществени вреди.

По смешен метод пък се разви делото за клюка на Борисов против някогашния му съдружен сътрудник от " Атака " Волен Сидеров. След дълъг правосъден развой през 2016 година водачът на ГЕРБ завоюва във Върховния касационен съд обезщетение в размер на 3000 лева, само че се оказа, че освен, че няма да получи нищо, само че и ще би трябвало да заплати на Сидеров 35 000 лева правосъдни разходи. След правосъдното решение обаче Сидеров направи жест и опрости присъдените му пари.

Което следва да покаже, че задачата на политическите правосъдни разногласия въобще

 

не е материална полза, а пиар резултат

 

Дори по завършилите каузи за клюка сред политиците не е ясно дали присъдените компенсации са изплатени, нито пък какво е станало с парите, в случай че са. 

В българския политически живот има и други рядкости - да се съди не някогашен, а предстоящ съдружен сътрудник. Бившият финансов министър Асен Василев съди за 250 000 лева зам.-председателя на “Има подобен народ ” Тошко Йорданов поради изказванието му, че Василев е откраднал интелектуална благосъстоятелност. Скандалът сред двамата се разигра преди да бъде формирано държавното управление, само че делото не бе прекъснато по време на съдружния мир.

Партия ГЕРБ пък внесе в съда иск за 100 000 лева против някогашния вътрешен министър Бойко Рашков заради негови изказвания за парите от автомагистрала " Хемус ". Самият Борисов разгласи, че завежда дело за клюка против Рашков поради абсурда с автомагистралата. Заплахи със съд имаше и сред някогашния състезателен министър Радостин Василев и адвокатката и някогашен народен представител Татяна Дончева поради абсурда " 500к ", само че до момента не е ясно някой от двамата да е внесъл иск.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР